Sagaliden

Sagaliden från sjön ca 1900. Paret Midling på trappan, som idag är borta.

Sagaliden från sjön ca 1900. Paret Midling på trappan, som idag är borta.

Om man går från byvägen i byns södra del och tar av ner mot Sagalidens camping skymtar man i kröken det stora hus som gett upphov till campingens namn. Det stora bruna sekelskifteshuset var ursprungligen ett gammalt kontor som stod på en av Hudiksvalls Trävaru AB:s kajer i slutet av 1800-talet. 1896 uppförde detta trävarubolag Bergsjö Ångsåg i Högen och då flyttades byggnaden hit och blev sommarnöje för direktörens familj. Direktören hette Oscar Midling och kom från Norge. Familjen tillbringade sju somrar på Sagaliden, en tid som finns beskriven som den lyckligaste i familjens liv i memoarerna ”Från två fosterland” av fru Anna Midling. Sagaliden uppfördes under fru Midlings ledning i norsk vikingastil, så populärt under Jugend-perioden. En drake går som en vindlande maggördel runt hela huset och stora salen blev pampigt inredd med drakslingor, högsäte och öppen spis. Mot öster byggdes en tidsenlig glasveranda med storslagen utsikt över Storsjön. På terrassen nedanför fanns en damm med en vattensprutande liten figur i mitten, idag borta. Skulpturen föreställde en gruvkarl med hacka, hammare och hovtång, men kallades av ortsbefolkningen för ”Moses”. Ett härbre byggdes också bland de högresta tallarna. De grova hörnstockarna på härbrets utsida svarvades av Högens egen tusenkonstnär soldaten Hård i en handdriven svarv byggd mellan två tallar. Hård tillve rkade också ett stort och sinnrikt stocklås som än idag sitter i härbredörren.
Sagalidens härbrä, Anna Midling med gäster och pigor

Sagalidens härbrä, Anna Midling med gäster och pigor

Härbräts bottenvåning användes som matbod för torrvaror. Ömtåligare varor förvarades i ett litet skjul vid sjön, där isblock togs upp på vintern och lagrades i sågspån under hela sommaren. Övervåningen på härbrät var gäststuga med två väggfasta sängar, där sängutrustningen lär ha bestått av långhalm och fårskinnsfällar. Ovanför en av sängarna står passande: ”Den sover bäst som inte vet hur hårt han ligger.” Taket är dekorerat med en rikedom av gamla ordspråk. På Sagaliden hölls det fester, både mer privata och också för sågverksarbetarna med hustrur och barn. Anna Midling skriver:

”De som inte ville vara med och tråda långdansen kunde spela tennis, krocket eller ro på den vackra Storsjön. Gästerna voro alltid bjudna på middag klockan tre på Sagaliden. Den stående rätten var den färska, röda forellen från fjällsjön.”

Ett extratåg förde ibland de resande gästerna från Hudiksvall till Högen. Från järnvägsstationen gick man till Sagaliden över ”Lindbergsbäcken” mot porten i Sagalidstomtens sydvästra hörn. Midlings bodde på Sagaliden mellan 1897 och 1903. År 1903 köptes Iggesunds Bruk av Hudiksvalls Trävaru AB. 1916 blev Iggesunds Bruk moderbolag och några år senare upplöstes Trävaruaktiebolaget. Under tiden mellan 1904 och 1924 beboddes Sagaliden sommartid av tjänstemän från Hudiksvalls Trävaru AB och senare från Iggesunds bruk. 1924 blev stället sommarkoloni. 1967 blev Sagaliden privatägt. Familjen Magnusson byggde om huset för vinterboende och bodde där till början av 1990-talet. Nuvarande ägare är paret Cardelöf (Mariatta är bördig från Högen) som nyttjar huset sommartid. Gudrun Wikén, 2006

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *