Engströms

Engströms på 50-talet. T h nederst den nu rivna lagården. Det åttkantiga huset är originalpumphuset från sågen, det står där än idag.

Engströms på 50-talet. T h nederst den nu rivna lagården. Det åttkantiga
huset är originalpumphuset från sågen, det står där än idag.

Det röda lilla huset, först på höger sida efter svängen när man far till Hudiksvall på gamla landsvägen – numera Raviksvägen – kallar vi numera för Engströms. I början av förra seklet hette stället Andersbo efter Anders Haglund som köpte tomt av August Thunstedt (då ägare av det som nu heter Raviks gård) och fick den avstyckad 1914. 1918 är Anders Haglund död och hans son säljer gården till Per Olof Berggren. Om Haglunds och Berggrens vet vi inget, men redan 1919 säljs gården igen, till Johan Engström, och om honom och hans familj vet vi mycket.
Erik, Rudolf, Johan, Agnes och Bertil.

Erik, Rudolf, Johan, Agnes och Bertil.

Johans pappa hade flyttat till Högen som timmerman 1898 när sågen byggdes. Johan själv jobbade som kantare på sågen och familjen bodde först på gamla kasern, sedan på ”Nykasern”, innan de köpte Andersbo. Vid det laget hade familjen tre söner, Rudolf, Bertil och Erik. Mamma Agnes, som var en omtyckt och social person, öppnade någon gång på 20-talet café i huset. Johan snickrade möblerna och pojkarna skickades på cykel till Gillströms bageri i Vade för att hämta bakelser och wienerbröd. Kunder fanns naturligtvis bland alla de tillfällighetsarbetare som drev sågen under en stor del av året. Caféet hade en trattgrammofon som man stoppade en femöring i för att få lyssna. Något snille kom på att knyta ett snöre i slanten, så man kunde dra upp den och spela igen, något som förstås sattes stopp för.
Johan och Agnes flankerar gäster på Café Nobis. I mitten Hjalmar Hugg.

Johan och Agnes flankerar gäster på Café Nobis. I mitten Hjalmar Hugg.

I lagården, som inte var stor, stod, enligt en bouppteckning efter Agnes 1939, 5 kor, 1 kalv och 1 gris. Höns hade man säkert, och att döma av Bertil Engströms memoarer, som jag har tillgång till, vid vissa tidpunkter även en get. Bertil och Erik utvandrade till USA 1927. Pliktskyldigt kvar på gården blev Rudolf som gifte sig med Ingrid Åström från Kitte. Gamle Johan bodde i snickarboa, längst bort till höger på flygfotot. Där tillverkade han trädgårdsprydnader som fågelstugor och vindflöjlar. På kvällen städade han pedantiskt efter snickrandet och la sig i sin fint bäddade utdragssoffa. I huset föddes Rudolfs och Ingrids dotter Edith. Rudolf kom att bli en av Högens speciella personligheter, värd sin egen sida i bladet så småningom. Gudrun Wikén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *