Affär´ns röda magasin

Magasinet invid gamla affären byggdes troligen på 1920-talet av dåvarande handlare Wadin. Förutom för förvaring av skrymmande varor som mjöl i bingar och sill i tunnor användes det när handlaren köpte upp lingon på hösten. Under andra världskriget drevs de få bilar som fanns ofta av gengas och till det behövde man ved. Wadin tillverkade gengasved i magasinet med hjälp av några anställda. Den torkades på nät utanför huset och såldes i säckar som forslades på järnvägen till olika delar av Sverige.
Gengasaggregat.

Gengasaggregat.

Handlare Erik Eriksson som tog över affären 1946 var en riktig entreprenör. Han var drivande i mycket i byn på 1940 och 50-talen. Bl a har vi honom att tacka för initiativet till samhällsföreningen. I karosserifabriken tvärs över vägen tillverkades under en tid rattkälkar. Den tillverkningen tog Eriksson över och levererade bl.a till Åhléns i Stockholm. I början av 1950-talet tillverkades mjärdar i magasinet. De var beställda av Erikssons Järnhandel i Bergsjö. Med häst och vagn forslades de till stationen, där de lastades på tåget för avfärd åt olika håll. Under några år i början av 50-talet hölls också julmarknad i magasinet. Detta enligt Gustav Öhrn i Sunne´, som har arbetat med både rattkälkarna och mjärdtillverkningen.
Handlare Eriksson med anställda lastar mjärdar vid Högens stationen 1947

Handlare Eriksson med anställda lastar mjärdar vid Högens stationen 1947

När jag flyttade till byn 1967 fanns fortfarande affären kvar i några år, då i paret Lindgrens ägo. I magasinet stod då, i frysens barndom, en lång rad med frysfack, kanske tjugo stycken. En sorts kollektiv frysanordning där man kunde hyra ett fack eller två inför älgjakten och lingonplockningen. Gudrun Wikén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *