Rudolf Engström – en personlighet i Högen

Rudolf Engström Att tidigt bidra till försörjningen var en självklarhet för många barn för hundra år sedan. Rudolf , f 1905, var äldste sonen i familjen Engström, vars hus beskrevs i nr 1-08 av ”NoG i Högen”. Familjen hade några kor, gris och smådjur. Barnen fick repa gräs till djuren där det fanns och plockade kottar som såldes till utsäde och bränsle. Rudolf brukade fiska med far Johan. Från 12 års ålder arbetade han vid sågen i byn. Där sysselsattes han bl a i tunnstavstillverkningen. Tunnstavarna gick på export till Tyskland för att bland annat bli silltunnor. Som äldste son kände Rudolf sitt ansvar för föräldrarna och stannade i Högen när bröderna på 1920-talet drog till Amerika. Sedan sågen lagts ner 1928 blev han byns lantbrevbärare med distrikt långt bort till Kitte och Ingesarven. Han cyklade, men på vintern blev det ibland nödvändigt med skidor för att få ut posten. 1965 slutade Rudolf efter 33 år vid posten, de sista åren bilburna. Redan 1926 hade Rudolf dock köpt egen bil och börjat köra droska. Taxameter hade taxin inte, han tog betalt på känn. Det kunde bli riktiga långresor, som den gången han körde ett sällskap till Paris i sin 7-sitsiga Plymouth.
Rudolfs droska i diket i början av 30-talet.

Rudolfs droska i diket i början av 30-talet.

En renlevnadsmänniska och mångsysslare var Rudolf. Tidigt engagerade han sig i Godtemplarorden i byn och blev bl a ansvarig för ungdomsverksamheten där. På 20-talet var han medlem i Kommunistiska Ungdomsklubben och under några år dess ordförande. Han var ivrig jägare och styrelseledamot i Jaktvårdsföreningen i Bergsjö. Rudolf odlade också jordgubbar för att sälja, hade biodling och var försäkringsombud. Som pensionär blev han senare ombud för Svalöfs och sålde fröer. På den tiden var det inte så enkelt att ta sig från småbyarna till tätorterna omkring, så i de flesta byar fanns folk som kunde litet av varje. Rudolf var en tillgång i Högen. Han klippte hår och var byns skrivkarl. Han deklarerade åt folk, skrev insändare i tidningarna, men framför allt diktade och skrev han. Det blev visor till bröllop och andra bemärkelsedagar, liksom många artiklar i Hembygdsföreningens ”Bergsjöbygden”. Eftersom han var en sparsam person skrev han ofta sina epistlar på baksidan av reklamblad, berättar dottern Edith.
Rudolf t.v

Rudolf t.v

Ett stort intresse var nya teknikprylar. Tidigt hade Rudolf filmkamera, från 1957 och 1958 finns filmer bevarade, bl a från postrundan runt Kittesjön. Rudolf bodde större delen av sitt liv i föräldrahemmet i Högen. 1949 gifte han sig med Ingrid Åström och familjen utökades med dottern Edith. Gamle far Johan bodde på ålderns höst i undantagsstuga på gården. Rudolf tillbringade sina sista år i Bergsjö och dog 1979. Gudrun Wikén, 2008

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *