Minnen från SGU-stugan

sgu hemmet Under sommaren som gick var jag ofta nere på SGU. Dels därför att det var en varm och skön sommar, dels för att min dotter Ulrica och hennes sambo Conny hade sin båtuthyrning där. Jag passade då på att läsa den gamla gästboken och hittade en del namnteckningar och annat som väckte många minnen. Stugan stod klar 24 september 1947. På den tiden var ju logen en stor aktivitet i bygderna, så även i Högen. Många logemöten och surströmmingsfester har genom åren ordnats och dokumenterats i gästboken på SGU. Från ett logemöte som hölls den 3 juni 1952 skrevs följande:

”I sommarhemmets sköte, vi tänkte hålla möte men endast fyra kom, så vi fick vända om. Men först vi kaffe koka och sen´ vi skrev i boka vi kakor fick och bulla till kaffet utav Ulla”. (Rudolf Engström, Göte och Gerhard Rosell och Ulla Söderlund)

SGU har varit ett populärt res- och utflyktsmål för både semesterfirare och skolklasser. Bland andra var den kände fotografen Hilding Mickelsson där i juni 1950. Det var särskilt en sida som fångade mitt intresse. Rudolf Engström (en skrivduktig och central figur i byn, brevbärare och taxiägare bl.a, red anm) har skrivit om pimpeltävlingen som hölls på Storsjön. Så här skriver han:

”Logen Bergsjö hade pimpeltävling på Storsjön den 14 april 1957 och hade högkvarter här på SGUhemmet. Kaffeservering och varmkorv-försäljning. Efter en snöfattig vinter blev isen snöfri första veckan i april då ett ljuvligt vårväder rådde. Men hela sista veckan har varit mycket kall med nordliga vindar och sista dagarna snöbyar. Även tävlingsdagen var kylig med snöbyar men tävlingen samlade dock 87 deltagare. Isen var torr och hård.

Inga-Lisa Burman, Högen, fick 1:a pris: en cykel för största abborren, 550 gram. Pelle Frelin, en 2-meters gobeläng för största mängd, 1 kg abborre. Maja Eng, Hudiksvall (fd Trösten), 1:a hederspris i damklassen, en stor gobeläng i silke. Lind, Harmånger, fick distriktslogens hederspris till bästa godtemplare.

Under tävlingen bjöds på sång och musik genom högtalare med Gustav Öhrns bandspelare. Maja och Birger Burman hade sjungit in en av undertecknad för tillfället skriven pimpelvisa. Både tävlande och publik gav mycket gott vitsord åt arrangemangen. Startavgiften var 5 kr och prisernas sammanlagda värde drygt 600 kr. Antalet priser var 30 därav var 22 st skänkta av affärer inom Bergsjö och enskilda givare i Högen”.

Min mamma, Inga-Lisa Burman, som vann 1:a pris, fick ju en cykel men det var en herrcykel. Det verkar som om man var ganska säker på att en man skulle vinna. Mamma sålde cykeln och köpte en matservis som fortfarande finns kvar och kallas ”Pimpelservisen”. Pelle Frelin var mycket missbelåten med sin andra plats och brummade något om att: ”det var för j...ligt att ett fruntimmer skulle klå honom i pimpelfiske ”. Jag vill minnas att pimpelvisan skrevs till melodin ”Petter Jönsson” och att den slutade: ”är det så konstigt att man har blitt pimpelbiten”. Det skulle vara roligt om det är någon som har texten kvar och vill ta kontakt med mig. Berit Burman, 2006 sgu