Kaféerna

Makarna Zetterlund drev under 1900-talets första år ett populärt kafé i ett litet rum i Zetterlunds hus (nu Gunnar Åströms), se bild nedan.
Gunnar Åströms hus, f d Zetterlunds
Agnes Engström startade på 20-talet kafé Nobis i familjens hus (nu Edith Engström-Jonssons) intill Thunstedts. Enligt Ulla Sundin i Bergsjöbladet 1979 kokades kaffet i lägenhetens kök och serverades i ett av rummen. En flicka var anställd. Till förströelse
fanns en trattgrammofon med femöres myntinkast och gästerna fick läsa hushållets tidning. Här diskuterade man världshändelser likaväl som små nära ting. Kaféet drevs i ett 10-tal år, men då sågen la ner krympte kundunderlaget och man fick slå igen.
I Högen lär det också ha funnits ett kafé som ska ha drivits av Lasse Forslin på Knallen
(Gotthards hus, numera ägt av Gerd och Hans Karlsson). Dessutom drev systrarna Erda och Edina Lindh åtminstone ett sommarkafé i tornhuset mitt i byn (Collings, nuvarande ägare Anita och Villis Karlsson). Det finns också vittnesmål om kaféer i huset nedanför LIKA och där Lotta Lindh bor nu, troligen av ett mer informellt slag. Det var ju så att trots IOGT-logen i bynförekom det hemkokat brännvin. Ofta smakade det så illa att man måste smaksätta det med något. Det gällde då att hitta något kvinnfolk som kunde sätta på pannan. Man tog kortleken med sig till de små informella kaféer som då uppstod i köken här och var. Hos Lindhs var man baptister och Café Nobis ägare tillhörde nykterhetslogen i byn, så där förekom säkert ingen kaffekask.
Café Nobis

Kafé Nobis: Johan Engström, Agnes Engström, Hjalmar Hugg, Rudolf Engström, okänd

Café Nobis

Café Nobis

  Materialet är hämtat från Livet i Högen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *